Webdesign met openSource

Webdesign

Wil je een website laten ontwikkelen voor jouw bedrijf of organisatie? Veruit de meeste sites worden tegenwoordig gebouwd met een open source CMS (CMS staat voor: content managementsysteem). In deze blog lees je daar meer over.

Open source wil zeggen dat de broncode van een programma vrij is om in te zien, aan te passen en te gebruiken. Het grootste voordeel is dat er duizenden ontwikkelaars publiekelijk kunnen programmeren, aanpassen en verbeteren binnen een softwaresysteem. Bij wordt De broncodes van openSource zijn gratis beschikbaar gesteld en mogen dus als gezegd worden aangepast en verder gedistribueerd. Dat is de reden dat men altijd beschikt over de laatste en nieuwste versies van de software. Grote ‘communities’ (in de vorm van verschillende organisaties en personen) houden zich met elkaar bezig met de ontwikkeling. OpenSource software is over het algemeen zonder voorwaarden vrij te gebruiken. Maar er worden ook plug-ins en thema’s van websites gebouwd die men alleen tegen betaling kan aanschaffen. Vaak zijn dat uitermate goede plug-ins die ook regelmatig ge-updatet worden en waarvoor je ook ondersteuning krijgt als er iets niet goed gaat.

Webdesign

De top drie meest gebruikte openSource content managementsystemen zijn: WordPress, Joomla! en Drupal. WordPress kan bogen op een groot deel van de aanwezige websites, meer dan 40% van alle websites wereldwijd zijn gebouwd in WordPress. Per dag worden er meer dan 500 sites gebouwd in WordPress.  

Je website laten bouwen met openSource content managementsystemen heeft een aantal grote voordelen. Zo ben je nooit afhankelijk van je leverancier. Elk internetbureau kan het project overnemen. Een tweede voordeel is dat het aanzienlijk goedkoper is dan wanneer je het CMS op maat laat ontwikkelen. 

Maar er zijn wel degelijk ook kosten die gemaakt moeten worden. Zo moet WordPress geïnstalleerd worden op de url en moet het CMS qua uiterlijk en functionaliteit aangepast worden om tegemoet te komen aan jouw wensen. Daar zijn dus ontwikkelkosten aan verbonden. Daarnaast zijn het gebruik van de broncode van het CMS en de eventuele plug-ins op eigen risico, wat erop neerkomt dat jij of jouw internetbureau eindverantwoordelijk is voor de website.

Webdesign

Kortom, je website laten ontwikkelen met een openSource CMS biedt een hoop voordelen, maar ook verantwoordelijkheden. Maar behoeft in de meeste gevallen geen overweging.

Wil je hier eens over brainstormen, maak kennis met Solid-webdesign.nl