Wat is een verklaring van erfrecht?

persoon die handtekening zet

Helaas overkomt het iedereen vroeg of laat wel eens, iemand die je kent komt te overlijden. Dat kan een kennis van vroeger zijn of misschien wel een direct familielid. Of het nu onverwachts is of niet, het blijft altijd lastig. Er moeten namelijk veel dingen tegelijk gebeuren. Allereerst moet er een uitvaart worden geregeld om de betreffende persoon een waardig afscheid te geven. Daar komen veel emoties bij kijken, en dan moet het verwerkingsproces nog beginnen. Bovendien moet er daarna ook wat praktische zaken worden geregeld, zoals wat er gaat gebeuren met de eigendommen die de overleden persoon achterlaat.

man die documenten doorkijkt

Om dit proces zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen, bestaat er de verklaring van erfrecht. Hierin staan allemaal belangrijke afspraken die de overledene heeft vastgelegd. Hierbij kan gedacht worden aan een erfenis, wie recht heeft op deze erfenis, maar ook aan welke persoon bijvoorbeeld de geldzaken van de desbetreffende persoon afhandelt. Deze verklaring kan alleen worden opgesteld door een notaris. Dit is sinds 1992 wettelijk verplicht. 

Een verklaring van erfrecht is bij elke notaris op te vragen, dit is niet beperkt tot bij de notaris waar de overledene de verklaring heeft opgesteld. Dus mocht je in het zuidelijkste stukje van Limburg wonen, hoef je niet helemaal naar een notaris in Groningen te gaan. Je kunt gewoon bij je plaatselijke notaris langsgaan. Vaak kan het zelfs online geregeld worden, dit is meestal ook de makkelijkste en snelste manier. Zo weet je zeker dat dit mindere hoofdstuk in je leven snel en goed wordt afgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *