Wat doe je als de Ondernemersconsulent je belt?

Wij mogen u echt bellen hoor

Ja, natuurlijk bel ik met bedrijven en bedrijven mogen mij bellen. Maar niet met een leugen of een gezochte aanleiding. Meestal hang ik op. Toen de Ondernemersconsulent mij belde, besloot ik te luisteren.

Mijn blog uit 2014 ‘Ook gebeld door MKB-energie uit 010’ had effect: ik word niet meer gebeld, ook niet vanaf een ander nummer, én het waart nog rond op Twitter. twitterZo af en toe komen er retweets en bedankjes langs. Andere bedrijven bellen natuurlijk ook. Meestal laat ik weten geen belangstelling te hebben en hang ik op. Totdat de Ondernemersconsulent belde, een paar weken geleden informeerde een aardige dame en vroeg of ik inderdaad de contactpersoon van VanBetuwAdvies ben. Ze zag in het overzicht van energiemaatschappijen, dat mijn contract met mijn energieleverancier binnenkort afliep. En ze bood me graag hulp aan bij het vinden van een interessant ander aanbod. Ik had nog steeds de keuze: ophangen – al of niet beleefd – of door laten praten. Ik besloot tot het laatste want MIJN BEDRIJF heeft namelijk geen contract met een energieleverancier. (Fout 1)

Foutje: je hebt het over mijn privé-gegevens

Ik hoor tot een van die zelfstandig ondernemers (zzp’er) met kantoor aan huis. Volgens mij hebben de meeste zzp’ers met kantoor aan huis geen apart contract met een energiemaatschappij, ik in ieder geval niet. Ik hield mijn mond en vroeg door: Hoe kon ze zien dat het contract afliep? Op een algemeen overzicht van de energiemaatschappijen. Oh? Is dat niet geheim, nee, dat konden zij inzien. We belden later die dag met onze energiemaatschappij, omdat we wilden weten hoe een derde privé-gegevens kon inzien. Die zat op de bovenste kast: dat was onmogelijk, zij stelden dat niet ter beschikking aan derden. En inderdaad hebben energiemaatschappijen een algemeen overzicht, maar daar staan onze privégegevens niet in en bovendien is de Ondernemersconsulent geen energiemaatschappij en mocht dit bedrijf daar niet kijken. (Dit laatste kan ik niet controleren, maar ik heb het genoteerd.) Fout 2.

Bedrijven mogen niet zomaar bedrijven bellen

‘Hoe komt u aan mijn gegevens?’ is bijna mijn standaardvraag. Als er privé wordt gebeld is onze reactie tegenwoordig  ‘we staan in het bel-me-niet-register’. Smoesjes als ‘hebt u dat dit jaar wel bijgewerkt’ of ‘het duurt zes weken voor dat doorgegeven is’,  werken bij ons niet. Ons telefoonnummer staat al jaren in dat register en je hoeft het niet bij te werken. Ook mijn zakelijk nummer staat in het bel-me-niet-register en bij de Kamer voor Koophandel is genoteerd, dat ik niet voor reclame gebeld wil worden. ‘Wij mogen bedrijven echt bellen hoor,’  zegt de nog steeds vriendelijke mevrouw. Nee, dat klopt niet. Eenmanszaken, maatschappen en VOFs mogen niet gebeld worden als ze in het register staan, staat bijvoorbeeld op het ondernemersplein. Fout drie dus. Ik vertel haar dat ik niet meer gebeld wil worden, een klacht indien bij de ACM (Autoriteit Consument en Markt) en hang op.

stop_vanpixabay

En de Ondernemersconsulent belt wéér

Ik dien een klacht in bij de ACM én maak op hun advies een melding bij de autoriteit persoonsgegevens. Onze energiemaatschappij belt een paar dagen later om wat gegevens te checken en wij vermoeden dat daar ook wat radertjes lopen. Helaas zal de ACM en de andere autoriteit mij niet automatisch op de hoogte houden, beetje jammer, maar ik snap het wel.

Een paar dagen geleden werd ik wéér gebeld door de Ondernemersconsulent. Dit keer een vriendelijke jongeman. Nee, ik praat niet door. Ik vertel hem dat ik het op diverse plekken al gemeld heb, dat hij mij niet mag bellen en besluit dat het tijd wordt voor een blog. Want dat lijkt wél te helpen!

* * *

Mijn gratis socialmediatips lezen? Schrijf je hieronder in.

 

Laat wat van je horen

*