Waarom een testament opstellen?

Laten we eerst beginnen met wat een notaris eigenlijk is. Een korte beschrijving van wat een notaris doet is, een notaris helpt mensen bij het maken van rechtsgeldige afspraken. Een notaris geeft een passend advies voor jou situatie.
Hij geeft een onafhankelijk en onpartijdig advies. Na veel overleg met de klant en de notaris, zal de notaris een notariële akte opmaken.
Er zijn verschillende situaties waar het slim is om een testament op te laten stellen door een notaris.

  1. Je eigen onderneming

Als je een eigen onderneming hebt, ben jij verantwoordelijk met wat er met het bedrijf gebeurt na dat jij overlijdt. Als jij dit beslist in jouw notariële akte, staat dit vast. De na bestaande kunnen hier niks aan veranderen. Wel kan dit soms ook vervelend zijn voor de nabestaande als jouw bedrijf bijvoorbeeld verlies heeft gedraaid, dus er een grote schuld open staat. Om deze redenen is het fijn als het vast staat, zodat hier geen gedoe over kan komen.

2. Eigen vermogen

Als je een groot eigen vermogen hebt, zal dit achter blijven voor je nabestaande. Dit zal wettelijk eerlijk verdeeld worden. Als jij zelf wilt dat dit anders verdeeld wordt dan hoe het wettelijk gaat, zou je dit in jouw notariële akte neer moeten zetten.

3. Je een woning hebt samen met je partner

Als je samenwoont met jouw partner, maar je bent niet getrouwd of geregistreerd partnerschap hebt getekend. Dan is het niet dat het huis automatisch naar je partner gaat. Dit moet ook officieel staan in jouw notariële akte als je dit zou willen.

Dit waren drie verschillende scenario’s waarbij het slim is als je een notaris inschakelt die voor jou een notariële akte opstelt. Dit zorgt ervoor dat er geen verwarringen ontstaan en alles loopt zoals jij dat hebt bedacht.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *