Vrouwelijke sprekers: ze bestaan!

“Hoe zit dat eigenlijk bij conferenties in het buitenland waaraan jij deelneemt. Hoeveel mannelijke en vrouwelijke sprekers zijn daar eigenlijk?” vraag ik mijn zeer bereisde gesprekspartner. “Oh, dat hangt ervan af. Meestal 2/3 man en 1/3 vrouw. Het verandert, laatst was er een met het merendeel vrouwen”.

Ondanks de warmte van vandaag ben ik helemaal wakker en fris. Leg uit. “Het hangt af van de organisatoren. In dit geval was het ook echt bedoeld om jonge vrouwen voor het voetlicht te brengen.”

“En de key-note speakers?” Hij denkt na. “Dat zijn meestal mannen. Maar dat komt ook door de ervaring. Ik bedoel: daarvoor worden meestal mensen met ervaring gevraagd en dat zijn toch vaak mannen. Maar ook dat verandert.”

“Hoe is dat eigenlijk in Nederland? Niet de key-note speakers maar gewoon ‘sprekers”. “Tjonge, dat weet ik eigenlijk niet. Ik ben wat minder in Nederland.”

“En wat vind je ervan als in Nederland een congres (ik noem een voorbeeld) 15 mannelijke sprekers en 1 vrouwelijke heeft?” “Dan kijken ze in hun eigen kringetje, dat is het makkelijkste. Ze vragen elkaar om namen en als je alleen maar in het traditionele mannenkringetje zit, dan vindt je mannen.” “Dus luiheid?” “Welnee, dat kan heel goed onbekendheid zijn. Ze staan er gewoon niet bij stil.”

Tips:

Laat wat van je horen

*