Veiligheid en social media

Een paar dagen geleden opende ik mijn slakkenpost. Er was een factuur bij. Een factuur voor zoekmachine optimalisatie? Vergissing, vast voor iemand anders, dacht ik. Maar nee, het adres klopte. Dan was het vast een spooknota, dus even zoeken naar de kleine letterjes waarin stond, dat het geen factuur was maar een aanbieding. Hé, geen kleine lettertjes…

Even bellen, een antwoordapparaat. De alarmbellen in mijn hoofd rammelden met volle kracht. Dus naar de site van het Fraudemeldpunt en daar vond ik wat ik zocht: Factuur van Data-Check in omloop. Met als voorbeeld ongeveer dezelfde nota als ik had ontvangen.

datacheck

De adviezen van het Fraudemeldpunt volgde ik op. Helaas had ik al gebeld en ingesproken, maar dat leek me niet zo erg. De brief stuurde ik naar Data-Check en ondertekende NIET om te voorkomen, dat er misbruik van mijn handtekening kan worden gemaakt. Ik ben benieuwd of de enveloppe ongeopend terugkomt. Natuurlijk meldde ik bij het Fraudemeldpunt dat ik een factuur ontving, Ondertusssen regende het waarschuwingen via social media! Ik was niet de enige.

Online en offline misbruik

Veel mensen zijn benauwd voor social media, privacy en misbruik. Maar er is natuurlijk nogal wat misbruik in het ‘echte’ leven. Daarom deze tips:

 • Klik nooit op link in een e-mail van je bank. Je bank stuurt die mails namelijk niet.
 • Geeft nooit via telefoon je inlogcodes, ook niet aan je bank. Je bank en je provider vragen die namelijk niet.
 • Krijg je een rekening die je niet kunt thuisbrengen? Niet betalen. Herkomst checken, kleine lettertjes lezen, site fraudemeldpunt checken.
 • Check regelmatig je instellingen in Facebook, LinkedIn en andere social media.
 • Waarschuw anderen via social media over misbruik.
 • Laat je niet van de wijs brengen.

Officieel geregistreerd bedrijf…

Op de nota van Data-Check zag ik een kamer van Koophandel nummer. Op de site van de KvK zag ik dat het bedrijf officieel is ingeschreven. Via Twitter stelde ik hierover een vraag en de KvK reageerde heel snel!

 

fraudediscussiemetKvK1b

fraudediscussiemetKvK2

fraudediscussiemetKvK4

 

Hulde voor de goede Twitter-webcare van de KvK. Ik wist zo heel snel waarom dit bedrijf geregistreerd blijft.  Ik wacht voorlopig af, want meer kan ik niet doen. En ik volg via het Fraudemeldpunt nieuwe ontwikkelingen. Weet jij meer over dit bedrijf? Laat hieronder je reactie achter.

***

Mijn gratis social media tips lezen? Schrijf je hieronder in.

 

 

 

 

 

Reacties

 1. Hallo Annet, ik ben benieuwd waarom je de post retour stuurt. De post verscheuren en bij het oud papier is wat ik altijd doe. Benieuwd naar de toegevoegde waarde van je actie.

 2. Hallo Roelinde,
  Ja, ik had ook de neiging dit te verscheuren. Maar ik erger me aan dit soort brieven; bovendien kán er een vervolgbrief komen, een reminder waarom ik nog niet betaald heb. Ik weet niet wat dit bedrijf ná deze brief doet en heb geen zin in ineens een incassobureau voor de deur.
  Daarom heb ik een aparte brief verstuurd, conform de aanbeveling van Fraudemeldpunt. Hierin heb ik gezegd dat ik Data-Check niet ken en ook niet een opdracht heb gegeven.
  Ik behandel dit bedrijf dus zoals ik een ‘echt’ bedrijf behandel, dat me per ongeluk een nota stuurt. Altijd jezelf indekken. Mocht er een reactie komen van Data-check dan vermeld ik dat hier én bij het fraudemeldpunt.
  Heb ik het zo verduidelijkt?

 3. Hoi Annet,
  Ja, ik kan je actie volgen. Goed verduidelijkt. Bedankt.

Laat wat van je horen

*