Twittertips voor starters

Ik was prettig verrast door de waardering voor mijn LinkedIn uit de praktijk tips (blog 1 februari). Niets menselijks is mij vreemd, dus complimentjes ontvang ik graag. Minstens zo belangrijk is, dat de waardering vooral komt van mensen voor wie ik het schreef: de starters, de mensen die zich oriënteren op nieuwe media, de deelnemers aan mijn workshops. Daarom nu het logische vervolg: Twittertips voor starters.

 1. Wil je eerst meer weten over Twitter? YouTube is een bron van informatie. Er zijn talloze filmpjes, zoals ‘Twitter in plain English’ of dit simpele geluidloze filmpje ‘aanmelden’ op twitter. Twitter legt zelf uit in het twitter help center.
 2. Voeg een foto toe. Zelf geef ik de voorkeur aan een herkenbare, maar Twitter is hierin veel losser dan bijvoorbeeld LinkedIn. Er komen veel halve gezichten, vermommingen en tekeningen langs. Past het bij je? Vooral doen. Maar twitter je ook zakelijk? Denk dan even na hoe je overkomt op anderen.
  Je foto kun je toevoegen via settings. ‘Settings’ vind je door het venster onder je naam (rechtsbovenin) open te trekken.

  Klik op settings. Op de volgende pagina zie je deze balk.

  Klik op profile en voeg je foto toe.
 3. Vertel wat over jezelf. Op diezelfde pagina kun je onder ‘bio’ wat over jezelf vertellen. Denk niet: wie interesseert dat nou? Nou, mij bijvoorbeeld. Want als je hier niets invult, volg ik je niet terug. Tenzij je een heel goede bekende bent. Maar je gaat toch niet twitteren om alleen die heel goede bekenden te volgen? Je wilt juist netwerken, informatie vinden en geven.
  Heb je geen beroep? Dan heb je vast hobbies of ben je penningmeester van een of andere vereniging. Vul het in, want dan weet ik dat je te vertrouwen bent.
 4. Investeer tijd. Trek nu tijd uit om Twitter te leren kennen. Er zijn tips als ‘volg 100 mensen 100 dagen’ of ‘volg 90 mensen 90 dagen’. Het maakt mij niet uit, als je maar beseft dat je niet de enige bent die het niet na 1 week beheerst! Mensen die dat wel doen, zijn waarschijnlijk al lang actief op andere sociale media en snappen de systemen. Of ze bluffen  😉
 5. Kies wie je gaat volgen. Twitteraars zijn heel vriendelijk: als jij iemand volgt, volgen ze meestal terug. Zo krijg je vanzelf ook volgers. Uitzonderingen zijn mensen met superveel volgers, tijdschriften en grote bedrijven.
  a. Volg familie, vrienden en collega’s. Je vindt ze via ‘search’ bovenin je twitterbalk en door daarna te selecteren op ‘people search’.

  b. Kijk bij de mensen die je nu volgt wie hun followers zijn en wie zij zelf volgen (following).
  c. Twitter heeft ook suggesties voor je: ‘who to follow’ staat bovenin de taakbalk. Bovendien krijg je in de kolom aan de rechterkant telkens suggesties van Twitter.
  d. Zoek in de Twittergids.
  e. Volg mensen in interessante discussies of: volg mensen die interessant twitteren. Je komt ze vanzelf tegen in de tweets van anderen.
  f. Er zijn veel tijdschriften op Twitter. Kijk eens bij de tijdschriften die je (online) leest of ze ook via Twitter te volgen zijn.
  g. Volg terug.
 6. Besluit wie je niet terug volgt. Ik volg geen makelaars (ik ga geen huis kopen), mensen die vooral schelden, Amerikaanse winkels die mij per se iets willen verkopen en bedrijven die alleen maar zenden. Social media = share, conversation. En niet zenden zenden zenden.
  Oh ja, de ‘Britneys’ (aantrekkelijke halfblote dames) volg ik ook niet terug. Sterker nog: ik block en rapporteer als spam.
 7. Leer de termen kennen:
  a. tweet = bericht van 140 tekens
  b. @ = mention = iemand stuurt je een bericht of noemt jou in een bericht
  c. RT = retweet, doorgestuurd bericht
  d. DM = direct message, privé bericht naar andere twitteraar
  e. # = hashtag = wordt gebruikt om tweets over een onderwerp te verzamelen.
  Een paar voorbeelden: #tvoh = the voice of Holland; #penw = pauw en witteman; #sidibouzid = hashtag gebruikt tijdens tunesische voetenrevolutie; #durftevragen = hashtag voor rubriek waarin je alles kunt vragen; deze is overvol, daarom wordt ook gebruikt #dtv
 8. Koppel LinkedIn en Twitter. Vanuit Twitter kunnen je tweets op LinkedIn worden geplaatst via #li of #in. Je kunt er ook voor kiezen om ALLE tweets rechtstreeks in LinkedIn te plaatsen. Daar wordt verschillend over gedacht. Ik doe dat niet, ik selecteer. Lees hierover mijn uitleg in de LinkedIn in de praktijk tips. (Onder 9, gebruik Twitter)
 9. Houd het beheersbaar. Ik volg op dit moment 750 mensen. Nee, ik lees niet alle tweets. Voor mij is het radio, ik luister niet naar alles. Maar af en toe wil ik wel het nieuws horen of een leuke cd.
  a. Je kunt dit beheersbaar maken door het instellen van lijsten of lists. Dit doe je door op deze knop naast een persoon te klikken.

  Je ziet hier een overzicht van lijsten die ik heb ingesteld. Ik bepaal per persoon óf hij/zij in een van mijn lijsten komt en in welke lijst. Je kunt via deze knop ook een nieuwe lijst maken: create a list. Ik deel mensen in op hun waarde voor mij: familie, inhoud van de tweets, zakelijke info. Je kunt ook lijsten van anderen volgen. Dat heb ik bijvoorbeeld tijdens de verkiezingen van de gemeenteraad in 2010 gedaan. Voor mijn workshops voor overheden wilde ik dat bijhouden. Ik ontdekte dat iemand anders een goed overzicht van Wageningen had. Ik ben toen die lijst gaan volgen.
  b. Tweetdeck en Hootsuite zijn goede tools om het nog beheersbaarder te maken. Tweetdeck kun je downloaden (gratis) op je pc. Nadeel: je kunt het niet overal lezen. Lang niet alle smartphones ondersteunen Tweetdeck. Hootsuite (ook gratis) kun je ‘online’ volgen. Daarom kan het een goed alternatief zijn. Ik ben om die reden kortgeleden weer gestart met Hootsuite, maar Tweetdeck blijft mijn favoriet omdat het superhandig en makkelijk is.
 10. En dan het belangrijkste: jouw tweets. Een verzuchting die ik vaak hoor: wie wil nou weten wanneer ik koffiedrink? Ik stel je graag gerust: niemand. Tenzij je via Twitter een afspraak maakt om samen koffie te drinken. Of naar een bijeenkomst gaat. Twitter gaat allang niet meer over koffiedrinken. Het is een uitwisseling van informatie, tips, speelt een belangrijke rol bij voetenrevoluties (Tunesië, Egypte), is een platform om tv programma’s te volgen via bijvoorbeeld #penw of #dwdd. Maar het belangrijkste: het is jouw netwerk. Een snel netwerk. En voor mij het leukste netwerk ooit.
 11. Hoe verder? Lees de tips van Twitter via het helpcenter en de tips op mijn website.

Laat wat van je horen

*