Twitter is zo interessant als je het zelf maakt

 

annetvanbetuw_twitterTwitter is in de bijna 5,5 jaar dat ik ‘erop zit’ behoorlijk veranderd. Er gebeurde van alles: 1 april grappen, veel wistjedatjes, er was een twedding (wedding op twitter), berichtjes met ‘heb je dat gelezen’ en er waren veel dagelijkse interessante nieuwtjes van vrienden of concullega’s. Bovendien verzorgde ik zelf wat ‘twessies’, sessies op twitter. Toen de nieuwigheid eraf was, ik me realiseerde dat er wel erg veel gebeurde en ik merkte dat je ‘lijsten’ kon maken, ben ik snel mensen gaan indelen. Ik hoefde niet per se alles te lezen. Bovendien was en ben ik vooral geïnteresseerd in ‘nieuws’ en met name over social media (en gebruik ik Twitter natuurlijk om bekendheid aan mijn workshops social media te geven). Twitter is voor mij samen met Nu.nl nog steeds dé bron van informatie.

Het werd teveel

Natuurlijk gebruikte ik Twitter op de iPad en de telefoon. Al snel werd ik gek van de hoeveelheid tweets, de drang om te blijven lezen en gooide ik Twitter van mijn telefoon. De iPad gebruikte ik ’s avonds bij de tv om programma’s te volgen. Op pc en laptop bleef Tweetdeck mijn favoriete hulpmiddel.

Ik realiseerde me een paar jaar geleden, dat de interessante nieuwtjes van vrienden en concullega’s over hun privé en zakelijke besognes naar Facebook waren verhuisd. Ik heb het niet geturfd, dus helemaal zeker weet ik het niet. Maar ik wist allang dat ik niet alles van iedereen wilde weten en deed daar hetzelfde als op Twitter: lijsten maken en niet iedereen even actief volgen.

Met de toename van de verschillende social media werd het een soort levensnoodzaak: selecteren, indelen, focussen en vooral het niet erg vinden als je niets alles had gelezen. Ik lees immers ook niet alles in de krant, hoor niet alles op de radio, kijk niet alles op tv. Is dat erg? Nee, juist heerlijk, want ik heb anders echt last van teveel teveel teveel. Tweetdeck, lijsten in Twitter en #hashtags helpen me enorm. Twitter staat weer op mijn telefoon, nu in plaats van de iPad, maar dat gebruik ik alleen als er een noodzaak is.

Hoezo oppervlakkig?

Ondertussen groeit het gemor over al die scheldpartijen op Twitter. Twitter is te oppervlakkig, wordt er geroepen. Oppervlakkig? Ach, het is maar hoe je het bekijkt. Twitter is nou eenmaal geen discussieplatform waar je diepgaand met elkaar in discussie gaat. 140 tekens zijn daarvoor te kort en misverstand ligt op de loer. Maar door te schiften in wat je leest en wie je intensief volgt, kun je eruit halen wat je wilt. Vorige week las ik ergens in een artikel uit de VS dat het aan jezelf ligt. (Ik werd helemaal bevestigd, maar vergat de link naar het artikel op te slaan…). Dus heb ik gegoogled op ‘Twitter is niet oppervlakkig’. In Tumblr las ik in een interview van Tim de Gier met Rutger Bregman van De Correspondent en wat zegt hij: twitter is zo interessant als je het zelf maakt.

rutgerbregman_timdegiertumblr

De Twitterfilosofie van Rutger Bregman, blog van Tim de Gier op Tumblr

Heerlijk, een wereld van herkenning.

(volgende blog: hoe bepaal je wie je volgt ‘oeps, I unfollowed you’

Gerelateerde blogs:

* * *

Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor mijn Nieuwsbrief:
tweewekelijks gratis tips over social media.

Trackbacks

  1. […] mijn vorige blog ‘Twitter is zo oppervlakkig als je het zelf maakt’ vertelde ik, dat het belangrijk is om goed je lijsten bij te houden en regelmatig te bepalen of je […]

Laat wat van je horen

*