Social media, toverdrankje tegen eenzaamheid?

Jammer, maar helaas

Was het maar zo, social media een toverdrankje, dan brouwde ik er meteen liters van. Social media kunnen wel helpen, ze zijn een middel om contacten te leggen.

Innovatief in beweging

Op 25 januari mocht ik op het laatste bankje op het podium meedoen aan de lancering van Tafel Innovatief in Verbinding in Buurthuis de Mussen in Den Haag, een initiatief van het ministerie van VWS, Deloitte en Tamara Swart van Verbonden. Centraal in alle onderwerpen die langskwamen was het belang van ‘verbinding’ bij eenzaamheid. Zoals een van de sprekers zei: word vrijwilliger. En een ander: kom van die bank af. Bij de introductie zat ik schuin achter de minister en maakte ik natuurlijk een foto van zijn mooie schoenen. Goede smaak! Het zijn niet zomaar mooie schoenen, ze zorgen voor gesprek, voor verbinding. En dat beseft Hugo de Jonge vast ook.

schoenen minister Hugo de Jonge

Eenzaamheid in de spotlights

Ik had al gemerkt dat eenzaamheid echt wel hét thema is tijdens deze maanden. Tijdens mijn interviews nav de CBS publicatie over de toename van het gebruik van internet en social media door ouderen werd telkens de vraag gesteld: en eenzaamheid? Nee, zei ik de hele tijd, het is geen oplossing, wel een hulpmiddel. En iedereen knikte. Begin januari had ik ‘toevallig’ twee gesprekken over social media, waarin eenzaamheid een belangrijk thema was, een met een student, een ander met een zelfstandig ondernemer met mooie plannen. Dat Tamara mij benaderde, paste in het rijtje, maar was voor mij niet vanzelfsprekend. Immers, ik ben geen deskundige van eenzaamheid zoals Jeannette Rijks van Faktor5. Maar het klopt toch, ik weet wel wat van Social media en senioren. Hmm. Toch nóg een maar. Eenzaamheid komt toch niet alleen bij senioren voor? Dat klopt, Jeannette zegt zelfs dat het juist bij jongeren meer voorkomt, een geluid dat ik ook op de interessante middag in Den Haag hoorde.

tamara swart politie ook bij tafel innovatief

Verbinding via sociale media

Er zijn op sociale media tal van voorbeelden waar je mensen kunt ontmoeten, behalve de sociale media zelf zijn er ook groepen op bijvoorbeeld WhatsApp, Facebook of in de buurt via buurt-whatapps of Nextdoor. De vele activiteiten die in Den Haag langskwamen, maken vast ook gebruik van nieuwe media. Maar toch zie ik twee blokkades: je moet het kunnen en willen.

  1. Anders gezegd: kun je wel omgaan met die apparaten en sociale media? Waarom worden er geen professionals getraind zoals via Mediawijsheid voor kinderen en jongeren? Waarom niet voor ouderen, waarbij zeker de ouderen in zorgcentra niet mogen worden vergeten.
  2. De tweede blokkade is: kan en wil je brein het wel? Pas als ‘de eenzame’ zelf besluit er iets aan te doen en erkent dat er iets aan gedaan moet worden, kun je de volgende stap zetten. Dat is bijvoorbeeld door zelf te besluiten vrijwilliger te worden, een gratis online cursus te volgen of lid te worden van de Granny HipHop Crew. Maar het begint bij jou.

is je brein klaar? granny hiphop crew 

medewerkers Resto van Harte 

Foto’s: Verbonden/Tamara Swart, Annet van Betuw, via Jeannette Rijks

 

 

Laat wat van je horen

*