Na de nepmails nu ook vacaturefraude

Ik kan iedere dag wel een blog schrijven over nepmails, spooknota’s of het vals gebruiken van bijvoorbeeld de naam van Facebook.  Vanmorgen kreeg ik weer een mail van de Rabobank en Iban om te wijzen op het moeten overstappen op Iban en of ik maar op de link naar de IBAN betaalpas wil klikken. Eh, nee. Ik heb de mail weer doorgestuurd naar valse-email@rabobank.nl en dat terwijl ik daar geen klant ben.
Op de Fraudehelpdesk kun je heel veel informatie vinden. Vanmorgen staat er dit ‘fraaie’ overzicht op.

waarschuwingen_fraudehelpdesk

Op zondagavond hoorde ik op Radio 1 in Reporter een uitzending over Vacaturefraude. Daar had ik wel van gehoord, maar gedacht dat het gewoon werd gedaan door criminelen. Ik ging twijfelen, zijn dit criminelen of naïeve mensen die blij zijn dat ze weer een baan hebben?  In de twee voorbeelden kun je horen hoe langdurig werklozen worden geworven om via hun eigen bankrekening transacties te doen met het buitenland. Naïef? Tja. Treurig, ja. Alle reden om elkaar hierover te vertellen en te voorkomen dat we nog meer misleid en misbruikt worden.

* * *

Mijn gratis socialmediatips lezen? Schrijf je hieronder in.

 

 

Laat wat van je horen

*