Modern: bewoners verzorgingshuis lezen in krant dat zij moeten verhuizen

De koningin moppert in haar Kersttoespraak over individualisering, over het steeds meer missen van “echte” gesprekken, aandacht voor elkaar…. Toch communiceert Voorzitter Kina Koster van Cicero Zorggroep via De Limburger / Het Limburgs Dagblad tot de bewoners: u moet verhuizen. Zo communiceert zij ook naar mijn moeder, zij woont op Catharina Daemen, onderdeel van de Cicero Zorgroep. (zie vorige blog)

Andere mensen lazen het vanmorgen in de krant, ik lees het via het web: wie meer zorg nodig heeft op Catharina Daemen, het Brunssumse verzorgingshuis waar mijn moeder woont, moet verhuizen. Zag ik het aankomen? Ja en nee. Nee, want mijn moeder is juist hierheen verhuisd omdat ze hier de zorg kan krijgen die ze nodig heeft. Ook na een nieuwe indicatie was dat geen probleem. Ja, want er zat iets aan te komen, dat merkte je. Een bezuiniging, schrappen 4,3 arbeidsplaatsen, opheffen van een deel van een huiskamer/eetkamerproject… Dat we over de verhuizing in de krant moesten lezen, nee, dat had ik zelfs niet verwacht. De memo die bewoners en familie op 22 december ontvingen repte hier met geen woord over.

We blijven achter met ontsteltenis en vragen. Een brief met veel vragen is inmiddels per slakkenpost onderweg naar de voorzitter. Dit zijn de hoofdlijnen:

  1. Waarom vertelt u op de radio (L1) dat het samen eten wel doorgaat (de rest van het project wordt geschrapt), terwijl wij op dat moment een gesprek hebben waarin dit niet bekend is.
  2. Minister Klink schreef aan mijn broer ‘In tegenstelling tot wat veel mensen menen, is het invoeren van de zzp’s (zorgzwaartepakketten, noot avb) absoluut niet een bezuinging. Mogen we aannemen dat u hierover contact opneemt met de minister?
  3. Catharina Daemen neemt in de toekomst geen zwaardere zorgafhankelijken op. Sterker: “Wie meer zorg nodig heeft moet verhuizen’. Wanneer vertelt u dit mijn moeder? Uitspraken in 2009 dat mijn moeder niet hoeft te verhuizen, waren leugens?
  4. Betekent dit dat Catharina Daemen en een aantal andere huizen die vallen onder de Cicero Zorggroep zich alleen richten op bewoners van wie zeker is dat de zorgvraag gelijk blijft? Lijkt mij onmogelijk.
  5. U neemt in de krant stelling tegen de telefonische indicatiestelling; ik ben dit met u eens. Ik was er echter niet van op de hoogte dat de indicatie richting CIZ niet meer door de instellingsarts plaatsvindt. Wat gaat u hierin ondernemen en hoe kan ik u ondersteunen?
  6. Wat betekent deze bezuiniging voor mensen die zelfstandig thuis wonen en gebruik maken van dagverzorging op Catharina Daemen?
  7. U communiceert tot twee keer toe met bewoners via de media. Toch neem ik aan dat Cliëntenraad en/of Ondernemingsraad formeel ingestemd hebben met uw besluit, want waarom brengt u het anders naar buiten? Stemmen deze raden in met deze wijze van communicatie?

Wij kijken uit naar de reactie van het bestuur. Dat mag ook via Twitter of LinkedIn.

Reacties

  1. Jayant De Koe zegt:

    Interessant stukje. Je mag van mij wel vaker over dit onderwerp schrijven 🙂

Laat wat van je horen

*