Maak kennis met Bea

Get acquanted with Bea, short distance transfer aid
translation of the blog ‘Maak kennis met Bea’, pdf

’t Ei van Columbus, zo omschreef de verzorger van mijn moeder de opstahulp, waarmee mijn moeder nu makkelijk van de ene zitplek naar de andere wordt ‘getransferred’. Ik was het ogenblikkelijk met hem eens.

Mijn moeder, niet meer mobiel, bleek na haar verhuizing van het verzorgingshuis naar een verpleegafdeling ineens weer te kunnen staan. In die ‘Bea’. En hoe, heel eenvoudig: zitten rand van het bed, Bea komt om je heen, je grijpt de stangen en gaat staan, zitplankje wordt neergelegd, je gaat zitten en wordt weggereden. Op de plek van bestemming (bv het toilet) gebeurt het omgekeerde.

Bea, opstahulp

Bea, opstahulp

Ik stond letterlijk met mijn mond open te kijken naar dit wondermiddel en wilde meer weten. Bij de uitleg op het web staat namelijk: “Ontworpen door een kennisautoriteit: de zoon van de eerste gebruiker.” Dat vraagt toch om een speurtocht?

Via het internet, een van de leveranciers,  de ergotherapie van mijn moeder en de producent United Care, kwam ik terecht bij Tebbo de Jong (vh United Care). Hij wist alles van de Bea en trok mij mee in zijn enthousiasme – voor zover dat nog nodig was 😉
De ontwerper is Ronald Neut, een vroegere stationschef in het zuiden van België. De ‘Bea’ is uit frustratie ontstaan, omdat er geen goede mechanische hulp voorhanden was voor het opstaan en het ‘transfer’ hierna. De heer Neut is uiteindelijk bij Tebbo de Jong en United Care terecht gekomen, omdat er een producent nodig was. Inmiddels zijn er duizenden verkocht, maar vooral in de intramurale zorg. Ah, intramuraal, daarom wist ik er niks van. De intramurale ouderenzorg ken ik pas sinds kort en mijn kennis van de intramurale verstandelijk gehandicaptenzorg is net iets te oud.

Een voor de hand liggende vraag is natuurlijk waarom de Bea nauwelijks of niet ‘extramuraal’ of ‘thuis’ wordt gebruikt. Dat kan, maar er zijn wat problemen. Gemeentes vergoeden het niet, bovendien moeten drempels weg. En, zo denk ik zelf, je moet ook wéten dat de Bea bestaat. Inmiddels weet ik dat er een alternatief is ontwikkeld, de ‘Steady’ (met grotere wielen), maar ook hiervan moet je weten. Bovendien lijkt deze me een stukje duurder…

Terug naar de Bea. Tebbo de Jong legt uit dat de Bea natuurlijk constant verbeterd wordt. Zo is er een beweegbare voetenplank voor kleinere mensen zoals mensen met het syndroom van Down. Hij vertelt ook dat de heer Neut in 1997 een innovatieprijs voor hulpmiddelen in België heeft ontvangen. Maar of informatie hierover op het web te vinden is…?

Ik ga zoeken. Maar ondanks hulp via Twitter en van Vilans (innovatieprijs in Nederland) heb ik dat nog niet gevonden. Dit wordt dus vervolgd.

Tips:

Met dank aan: Petra Harinck (Medical Healthcare Group), Sandy Cox  en Marian Böggemann (Cicero Zorggroep), Andrea de Palm (zoeken via Twitter), Anjo Delville (Vilans, projectleider Innovatieprijs) en Tebbo de Jong (United Care)

* foto Bea afkomstig van website United Care

Reacties

 1. Marianne zegt:

  Klinkt als heel erg slim, voor mijn schoonmama hadden ze wel een stahulp maar met een soort band dan omhet middel heen, dit lijkt prettiger.

 2. De Bea is echt heel prettig. Zou fijn zijn als er een filmpje van kwam. Misschien is dat er ook wel. Ik heb de fabriek al een mail hierover gestuurd.

 3. Tja, die opstahulp met die band heet de Bas en die is handiger in het gebruik voor mensen die minder kracht in hun benen hebben en dus ok daadwerkelijk hulp nodig hebben met tot stand komen.

 4. van lint egide zegt:

  Goede middag met egide een vraagje voor jullie is dit apparaat ook in belgie te koop ??.En wat is eventueel de prijs ? momenteel behelpen we ons met de sara maar dat is echt niet zo handig .Graag antwoord alvast bedankt mvg egide

 5. Hallo Egide, Ik denk dat je het beste contact op kunt nemen met United Care, de producent van Bea http://www.unitedcare.nl/producten/opsta-hulp/bea
  Vriendelijke groet, Annet

 6. Het plankje van de Bea.Is dit te voor zie met een steek er onder.
  Steek /pot mee leveren i.v. de maat

 7. Annet van Betuw zegt:

  Voor wie geïnteresseerd is: de Bea is nog steeds in productie bij UnitedCare: https://www.unitedcare.nl/hulpmiddelen/transferhulpmiddelen

Laat wat van je horen

*