Geluk en social media

Ik geef het toe, mijn ogen knipperden van verbazing om het idee op de Geluksdag in t Hof van Wageningen een workshop te geven met als thema geluk en social media. Eh…. niet een beetje té alternatief voor mij? Etienne Verlaat grijnsde via Twitter en suggereerde dat ik er eens over nadacht.

Hij had gelijk, ik was ‘getriggerd’. Op de eerste plaats is de Geluksdag niet zooooo alternatief als ik dacht. Bovendien had ik net een blog geschreven over de goede match tussen social media en zeldzame aandoeningen. Was ik  daarmee zelf niet een voorbeeld van geluk via internet en social media? Het werd dus een ja. Op 30 oktober geef ik 2 workshops van ieder een uur over Geluk en social media. De kosten van de dag zijn 2 euro, de bijdragen voor mijn workshops zijn vrijwillig (niks mag, een paar euro zijn welkom) en de opbrengst van mijn workshops gaat naar de Manege Zonder Drempels in Bennekom.

Voor deze workshops heb ik jouw hulp nodig: WAT IS JOUW ASSOCIATIE BIJ GELUK EN SOCIAL MEDIA? Is het blij zijn met een aantal tweeps en tweets, je foto van je kleindochter die je via Twitter deelt, je Hyves blog, je vrienden in Nigeria die je via Facebook terugvindt of heb je er echt helemaal niks mee? Laat het me weten! Schrijf hieronder waar jij aan denkt  of reageer via een van de social media waarop je me kunt vinden.

Reacties

 1. Ik zag je oproep via Twitter.
  Momenteel lig ik in het ziekenhuis en het ziet er naar uit dat dit nog wel een tijdje het geval zal zijn; ik heb een extreem zeldzame tumor in mijn hart en qua diagnose, mogelijkheden, prognose, behandelopties is er nog vooral veel onduidelijk, al is het goedaardig en lijkt het langzaam te groeien.

  Via een onbekend draadloos netwerk heb ik – gode zij dank – toegang tot internet, waarop ik vooral veel aan het twitteren ben. In de eenzame uurtjes (heb regelmatig bezoek, maar moet dit goed doseren ivm vermoeidheid) is Twitter mijn lijntje met de wereld daar buiten. (ik noemde het al een ‘IV with humanity’) Het houdt de muren op afstand, geeft zin, vermaak en steun. Geluk en social media: zeker voor (jonge?) mensen die lang in het ziekenhuis moeten verblijven is het wat mij betreft een gouden combi. Ik ben er van overtuigd dat ziekenhuizen in Nederland en daarbuiten hier meer uit kunnen halen!

 2. Hallo Bram,
  Dank je wel voor je reactie. Ik volg je al via Twitter. Door je reactie stijg je in mijn top-favorieten! Het klopt helemaal met wat ik denk. Schakel je wel hulptroepen in als je onbekende draadloze netwerk verdwijnt?
  Annet

 3. Hallo Annet,

  Kun je gelukkig zijn in een wereld waar je alleen bent? Daar kunnen we alleen maar naar raden. M.i. heeft geluk alles te maken met contact.
  Als ik vroeger op reis was ging ik naar de ” post restante” in de hoop dat er post voor mij was.
  Nu heb je de mogelijkheid om op ieder moment in contact met anderen te komen.
  Social media is fantastisch, met een kanttekening dat het ook inhoud moet hebben, en dat we ons bewust zijn dat zowel mail, facebook en twitteren een bijdrage kunnen leveren aan geluk, maar dat dit niet vanzelf komt; je moet er voor open staan en wat nog belangrijker is, erin investeren. Pas dan zal social media bij kunnen dragen tot daadwerkelijk geluk!!!

  Groet en succes met de voorbereiding,
  Ineke

 4. Alhoewel ik nog lang niet van alle mogelijkheden gebruik kan ik zeggen dat mijn netwerk enorm is uitgebreid de laatste jaren, d.m.v. hyves, facebook, linkedin en skype.
  Heeft het mij gelukkiger gemaakt? . . . Af en toe kan het je een momentje van geluk brengen . . . zo heb ik b.v. bijna al mijn ex-leerlingen gevonden via Linkedin, waarvoor ik 10 jaar geleden de diplomering verzorgd heb (MultimediaVormgevers). Nu allemaal volwassen kerels met een eigen bedrijf! Dat had ik nooit op een avondje zoeken kunnen achterhalen zonder deze nieuwe mogelijkheden.
  Het skypen met mijn 82-jarige vader of mijn beste vriendin die verhuisd is naar Amerika, dat is toch geweldig!
  Annet veel succes met de voorbereiding van je workshop.

 5. Hoi Annet,
  Geluk is het genieten van de kleine dingen, mooie knal oranje rozebottels terwijl de meiden met de geitjes spelen (ze leven écht!)
  Saampies met je laarzen aan door de bladeren lopen en in de plassen stampen.
  Geluk is je grote puber dochter te zien stralen als haar vriendje komt.
  Geluk is als je zoon die bezig is met zijn opleiding ‘zelfstandig werkend kok’ ook thuis een keertje lekker kookt.
  Geluk is ook zeker het besef van mijn vrienden om me heen, de kracht die ik van hun krijg, de kleine glimlachjes de arm om me heen, de traan en de lach. Het delen van elkaars leven.
  En soms begint die vriendschap heel simpel via internet, door een kleine overeenkomst is er dan die ene klik en ben ja alweer bijna 10 jaar bevriend. ( thnx Annet!)

 6. Waar vieren we volgend jaar ons 10jarig internetfeestje?

 7. Social media en geluk. Kun je gelukkig(er) worden door social media? Ja, ik word blij van social media. Want het betekent contact met bekenden en onbekenden. Contact met bekenden die je soms ook lang niet gezien of gesproken hebt. Contact met onbekenden betekent contact met mensen buiten je vertrouwde wereldje om. Contact met mensen waar je een bepaald raakvlak mee hebt. Dat kan een geweldige verrijking zijn. Ik word gelukkig van contact. Ik word gelukkig als ik bij twitter weer een volger erbij heb. Ik wordt ook gelukkig van een smsje van een vriend, maar is dat social media? Of is dat gewoon inmiddels een ouderwetse vorm van communicatie? Hoe dan ook ik word blij van communicatie: social media is daar een handig hulpmiddel bij.

 8. Social media en geluk; internet en geluk. Ik heb de afgelopen jaren op verschillende manieren klein en groot geluk gevonden via internet/social media.
  Via internet: persoon ontmoet met wie ik inmiddels ruim 8 jaar getrouwd ben (hoe online geluk kan doorwerken in off-line geluk 😉
  Via social media: manier om toegang te krijgen tot (vak)kennis en het versterken van klein geluk (of delen van zorgen) -> bijv. ik heb weer contact met (een deel van) mijn familie (die ik door omstandigheden uit het oog was verloren), we delen elkaars leven alleen via social media maar dit zorgt wel voor een extra puzzelstukje-op-zijn-plaats-gevoel aan beide kanten!
  Ik ben dus èn blij dat er nu social media bestaan èn dankzij social media kan ik mijn geluk vergroten (het geeft mij als zzp-er tijdens mijn werk het gevoel dat ik niet helemaal alleen op deze aardbol rondloop).
  Als je nog meer wil weten, weet je me te vinden 😉

 9. Marisabel zegt:

  Geluk vind ik een groot woord voor de gevoelens die je hebt wanneer je internet of facebook gebruikt in je dagelijks leven. Echter voor buitenlanders die hier in Nederland wonen, spelen de sociale media een grote rol om contact te maken met familie en vrienden in het land van herkomst. Maar helaas, niet iedereen binnen deze groep heeft de mogelijkheid om de voordelen van sociale media te benutten. Omdat ze de kennis niet hebben of de familie in het buitenland heeft niet genoeg geld om een computer te kopen, etc. Ik denk dat iedereen heeft recht om het gebruiken van sociale media. Sociale media die creëert contact en geluk, vooral voor mensen die leven geïsoleerd van anderen.

 10. Ed van Betuw zegt:

  Annet, ik heb nu geen nieuwe gedachte bij ‘geluk’. Je hebt al mooie voorbeelden gekregen.

 11. Hallo allemaal,
  De presentatie van de workshop op 30 oktober staat nu online bij prezi http://bit.ly/bWqNOh Dank jullie enorm voor alle bijdragen. Ik heb er erg van genoten.

Laat wat van je horen

*