Facebook in Japan

Tijdens een rondreisje in de regio van Saijo (Hiroshima, Japan) raak ik in gesprek met een Japanse over Facebook. Dat is niet zo gek, want ik wil echt meer weten over het dagelijkse gebruik van social media in Japan en ik vraag er dus ook actief naar.

Haar reactie is nieuwsgierig en afwerend. Ik leg snel uit dat ik workshops social media geef, vervang het woord ‘trainer’ door ‘teacher’, dat blijkt hier beter te begrijpen, en dat ik dus benieuwd ben. Ze knikt vriendelijk, want Japanners zijn vriendelijk, maar de afweer blijft. Voor haar geen Facebook. Ze heeft wel een account, maar toen ze merkte dat allerlei mensen over haar gezin en werk dingen op Facebook plaatsten, wilde ze er snel weer af. Ik veronderstel dat ze haar account weer heeft opgezegd. Nee, ze gebruikt het gewoon niet meer. En dat anderen haar blijven noemen? Het zij zo. Als zij het maar niet ziet.

Deze discussie is niet Japans. Ik voer hem regelmatig in Nederland. Ik leg dan uit dat je een paar dingen kunt doen:

  • de ‘tags’ beheren

    Via je 'instellingen' ga je naar Tijdlijn en instellingen voor taggen


    Via je ‘instellingen’ ga je naar Tijdlijn en instellingen voor taggen

  • Facebookers die jou noemen persoonlijk vragen dat niet meer te doen
  • Als je dat dan nog steeds wilt je account opzeggen.

Ik sta op het punt haar dit op zijn Nederlands uit te leggen, maar bedenk dan dat het niet werkt. Het cultuurverschil is te groot. Een Japanner wil een ander niet beledigen en iemand vragen te stoppen met berichten over je te plaatsen, hoe aardig die berichten ook zijn? Nooit.

Natuurlijk kun je Sushi ook vouwen

Onderweg gezien: gevouwen Sushi

* * *

Mijn gratis socialmediatips lezen? Schrijf je hieronder in.

 

 

Laat wat van je horen

*