Eerste stappen Pinterest

Tijdens de #twessie* op 11 april passeerden nogal wat links en tips. In dit blog vat ik ze samen. Meer tips ontvang ik graag; je mag ze ook als reactie onder dit blog plaatsen!

I. Starten

Pinterest is een virtueel prikbord, een prikbord op het web. Je deelt interesses via plaatjes.

De website van Pinterest kun je bekijken zonder in te loggen. Dat is wel zo handig voor een twessie als je dingen direct wilt laten zien. Dus ook jij, lezer, kunt lezen zonder direct een account aan te maken.
Bovenaan de site zie je onder de titel Pinterest “everything, videos, popular’ en ‘gifts’. Via deze tabs zie je wat je op de site te vinden is. Je ziet bijvoorbeeld bij ‘everything’ dat er rubrieken zijn van architectuur tot weddings.
Rechtsboven – onder ‘about’ – staat de ‘help’- functie. Altijd belangrijk, dus ook bij Pinterest. Hier vind je uitleg over wat Pinterest is, wat een pin is, een board, following, je profiel enzovoorts.

Op YouTube zijn natuurlijk allerlei filmpjes met uitleg te vinden. Ik heb graag een verstaanbare en niet al te joviale uitleg en koos voor deze twee:

II. Leren kennen

Net als bij andere social media kost een nieuw social medium tijd. Ik zet bij mezelf de knop om en besef dat het anders is: ik investeer tijd. Pas als je voldoende volgers dus volume hebt, heb je bereik. Daar moet je tijd in stoppen.
Als je weet¬† hoe het werkt, zet dan de Pinterest button op je site. Je kunt ook mensen uitnodigen om jouw plaatjes van je website te pinnen. De uitleg vindt je via de eerder genoemde ‘about’ button en ‘goodies’.
Zelf ga ik vaak via Facebook naar Pinterest. Mijn activiteiten komen dan vanzelf op Facebook. Bovendien tweet ik er regelmatig over. Maar zoals altijd: opletten dat je niet alles automatisch tweet. Mijn volgers worden daar gek van en dat wil ik liever niet.

Het blog van Sanne ‘Pinterest, een goudmijn van merken’ geeft goede tips voor de volgende stappen. Ik laat dit blog graag zien, omdat het zich richt op merken, op zelfstandigen, bedrijven. Daar richten we onze Workshopdag ook op. Ze geeft bijvoorbeeld heel praktisch de tip om niet in het wilde weg te gaan pinnen: kijk vooral eerst even rond.
Als je wilt weten of jouw producten al spontaan worden ‘gepind’ geeft ze deze tip:

  • Houd de Populair-pagina¬†in de gaten en onderzoek of jouw producten wellicht al spontaan worden gepind.
    Gebruik hiervoor het volgende trucje: Typ in de adresbalk van je browser:¬†http://pinterest.com/source/***. Vul op de plaats van *** jouw website in, zonder http:// en zonder www. Voor de website http://www.nai.nl wordt dat bijvoorbeeld:¬†http://pinterest.com/source/nai.nl.¬†Je krijgt nu een overzicht van alle pins op Pinboard met jouw website als bron. Dit is meteen een mooie manier om eens in de zoveel tijd je fans op te zoeken. Door hen vervolgens te gaan volgen krijg je een mooi beeld van wie jouw doelgroep is. Bovendien loop je een grote kans dat zij ook jouw boards terug gaan volgen.”

III. Achtergronden

Tijdens de twessie noemde ik enkele artikelen. Hieronder de titels met links.

IV Vragen Twessie

Er kwamen veel vragen langs. Ik haal er enkele uit:

  • @loesdeblok stelde een vraag over copyright. Het antwoord is inderdaad dat je bij gebruiken van images in bijvoorbeeld een nieuwsbrief of een wijkkrant op copyright moet letten. Mijn advies bij twijfel: vraag aan de maker van de afbeelding of je die mag gebruiken.
    Overigens zijn er fotografen die daarom huiveren over Pinterest. Een ander (ik kan zo snel het blog niet meer vinden) wees erop dat het onzin is, immers: het is reclame!!
  • Waarom die ‘invite’ op Pinterest? Tja, ik vermoed omdat de makers het een beetje in de hand willen houden. Je kunt bij Pinterest een invite aanvragen, maar het gaat sneller als je een bekende vraagt een invite te sturen. Ik heb er zelf nav de Twessie 8 verstuurd.
  • Kun je alleen plaatjes pinnen? Ik antwoordde ja, maar dat klopt niet!!¬† je kunt ook teksten pinnen! Ik kreeg na de Twessie deze tip van @Anneke Nunn:
    @AnnetvanBetuw Jawel hoor: RT@vincentsmit: Geniaal! RT @VDTHouten: een manier om een quote te pinnen goo.gl/TPkQM. Dank je Anneke!!

VEEL PLEZIER MET PINTEREST

*twessie = sessie op twitter.

Laat wat van je horen

*