U kunt langer zelfstandig blijven wonen als u internet goed gebruikt. Vooral de sociale kanalen zijn nuttig. Maar waar moet u beginnen, wat moet u gebruiken? Deze tien tips wijzen u de weg, waar u zélf mee verder kunt.

Social wat?

U bent op mijn site en leest dit bericht, dus u bent op internet. Dat is heel goed, maar weet u dat er nog veel meer mogelijkheden op internet zijn die u helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen? Vooral ‘social media’ zijn belangrijk. Dat zijn manieren op internet om informatie te verspreiden en te delen, te netwerken en te discussiëren. Bij ‘social media’ zijn altijd andere mensen betrokken, vandaar het ‘sociale’ in ‘social media’. Dat klinkt misschien vaag, maar met de volgende tips wordt het u vast duidelijk.

Tip 1 – Leer social media kennen en gebruiken

Is dit een voor de hand liggende en overbodige tip? Nee, want in mijn workshops merk ik dat het voor veel ouderen niet vanzelfsprekend is. Er is weerstand, onbekendheid en wantrouwen. Gelukkig wordt steeds duidelijker dat social media echt zinvol zijn. Uit Brits onderzoek blijkt dat ouderen zich veel beter voelen door internet en social media: ze krijgen meer zelfvertrouwen, kunnen meer informatie verwerken, leggen vaker sociale contacten en zijn minder eenzaam, want er is minder kans op isolatie. En juist eenzame mensen hebben een groter risico om ziek te worden of achteruit te gaan. Ook een recente Nederlandse studie bevestigt dat social media eenzame ouderen kunnen helpen. Met andere woorden: met meer zelfvertrouwen, beter getrainde hersens, meer sociale contacten en minder eenzaamheid hebt u een grotere kans om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Alle volgende tips hebben daarmee te maken. (Maar: social media zijn ook gewoon leuk en handig. Genieten mag ook.)

Tip 2 – Vind (oude) bekenden om uw sociale contacten te verbreden

Social media zijn een goede manier om familie, (oud) collega’s en vrienden te vinden. Vooral Facebook is hiervoor geschikt. Nadat u bent aangemeld kunt u gaan zoeken. Omdat zóveel mensen op Facebook actief zijn, hebt u al snel die oud-collega, medestudent of voormalige buurtgenoot teruggevonden!

Tip 3 – Gebruik YouTube om antwoorden te vinden

YouTube is een website waar gebruikers filmpjes neerzetten. Dat zijn leuke filmpjes, spannende filmpjes en ontroerende filmpjes. Maar ook nuttige filmpjes. Juist die laatste soort kunt u goed gebruiken, ook op hoge leeftijd. In beeld en geluid kunt u antwoorden vinden op vragen zoals: hoe werkt een iPad, hoe ga je om met dementie of hoe werkt een traplift?

Tip 4 –  Gebruik moderne mogelijkheden om makkelijker te communiceren

Via internet op uw computer of smartphone zijn er nieuwe manieren om te communiceren: u kunt méér dan de traditionele post en telefoon gebruiken om met andere mensen in contact te zijn:

  • u kunt beeldbellen: via de camera van uw computer of telefoon kunt u gratis contact leggen met een ander en die persoon ook ‘zien’ tijdens een gesprek. Zo kunt u makkelijk uw nieuwe aankopen tonen, uw probleem in huis uitleggen of samen lekker lachen. Programma’s die u hiervoor goed kunt gebruiken zijn Skype, Facetime (voor Apple-gebruikers) en Hangout van Google+;
  • u kunt ‘chatten’: een gesprek voeren met een ander door het over en weer typen van tekst tussen uzelf en een of meer anderen. Dit is ideaal om ‘groepsgesprekken’ te voeren met bijvoorbeeld uw buurtvereniging of kinderen. Programma’s hiervoor zijn Whatsapp en Messenger van Facebook.

Tip 5 – Vind mensen met dezelfde hobby

Of uw hobby populair is of door slechts een beperkt aantal mensen als liefhebberij wordt beschouwd: op internet kunt u altijd andere mensen vinden die óók van uw favoriete tijdbesteding houden. Wat denkt u van enkele willekeurige voorbeelden: tuinieren, geschiedenis van de Zaanstreek en op stap of uw passie delen op Max50Plus? Je favoriete hobby vindt je door bij de zoekfunctie (herkenbaar aan het vergrootglas)  je hobby in te vullen. Dat ‘zoeken’ staat meestal bovenin de balk van het social medium waar je bent. Het werkt hetzelfde als bij Google.

Tip 6 – Train uw hersens

Helaas zonder garantie, toch is algemeen bekend dat het trainen van uw hersens helpt om geestelijk fris en fruitig te blijven. Social media bieden veel nieuwe mogelijkheden. U kunt online spelletjes spelen, bijvoorbeeld Wordfeud op uw smartphone: een soort scrabble met naar keuze een bekende of onbekende spelpartner. Of kijk eens bij de spelletjes van Libelle en vraag anderen (ook jongeren) welke spelletjes zij graag online spelen. U traint uw hersens ook door uitleg te zoeken over van alles wat u wilt weten. De online encylopedie Wikipedia is daarvoor een uitstekende bron. “U zoekt het, Wikipedia weet het!”

Tip 7 – Verruim uw blik op de wereld

Natuurlijk kunt u uw tv, radio en krant blijven gebruiken. Maar via social media krijgt u toegang tot veel meer informatie. Voor superactuele nieuwsberichten en meningen is Twitter nuttig; mooie foto’s vindt u op Instagram en Flickr en internationale contacten u in Facebookgroepen. En zoek maar eens naar ‘blogs’: dan vindt u een eindeloze hoeveelheid informatie, meningen en actualiteit van andere internetgebruikers.

Tip 8 – Gebruik de handigste apps

Op uw tablet of smartphone kunt u allerlei kleine programma’s of ‘apps’ installeren. Die bestaan voor alle tips in dit artikel, zodat u overal en altijd ‘sociaal kunt zijn’. Maar wat denkt u van:

Tip 9 – Ontmoet uw nieuwe partner via een datingsite

Als u wilt en durft: via social media kunt op zoek gaan naar een nieuwe partner. Er zijn allerlei datingsites, zoals 50Plusmatch en Lach.nl. Makkelijker kan het niet gemaakt worden!

Tip 10 – Sluit u aan bij lokale initiatieven

Tot op hoge leeftijd kunt u vrijwilliger zijn; er zijn altijd mogelijkheden en social media maken het vinden van een passende klus heel makkelijk. Via het overzicht van Alleszelf.nl vindt u snel uw weg.

Bonustip – Kijk eens bij de bibliotheek

In  Nederland schieten de lessen voor iPads en andere tablets de grond uit (hierover binnenkort meer). Ook zijn er internetcafés speciaal voor senioren. Hier en daar kom ik aparte workshops voor bijvoorbeeld Facebook tegen. Tip: kijk eens op de website van uw bibliotheek of er speciale social media-activiteiten voor senioren zijn.

Tot slot

Hopelijk hebt u via deze tips inspiratie gekregen om internet verder te verkennen. Of u nu uw computer, tablet of telefoon gebruikt: social media kunnen u veel bieden en helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Wat zijn uw gouden tips? Laat ze hieronder achter!