Alles wat aandacht krijgt groeit

Mooie uitdrukking, die ik afgelopen week een paar keer op Twitter tegenkwam: alles wat aandacht krijgt groeit. Ja, klopt helemaal want LinkedIn heeft pas zin als je netwerkt, Twitter werkt als je communiceert en Facebook werkt niet met 0 vrienden. Maar toen ik afgelopen weekend met de restanten van tomatenplanten in mijn hand stond, dacht ik een beetje treurig: ’t klopt niet. Want aandacht hadden ze genoeg gehad, maar die massale hoeveelheid water was teveel van het goede.

Hoe zorg ik er nou voor dat ik volgend jaar een betere oogst krijg, is hetzelfde als ‘hoe krijg ik het beste effect van social media’. Wil je alleen tomaten of wil je alleen volgen, dan koop je tomaten bij de winkel. Wil je zelf zaaien en oogsten, dan zaai je (of koop je) plantjes en je verzorgt ze.

Dus: bij een LinkedIn profiel hoort een foto en een summary, maar het heeft pas zin als je actief netwerkt en zorgt dat je zichtbaar wordt. Hyves negeren omdat Facebook ‘het’ nou eenmaal is, vind ik voorlopig wat onzin als je doelgroep er wel te vinden. En op Twitter volgen en verder niets? Dat mag, dat doen veel mensen. Maar kom dan niet klagen dat je geen effect van Twitter ziet.

Wat je wel moet doen:

 • je afvragen waarom jij social media wilt gebruiken,
 • kijken waar je klant zit,
 • een goed profiel maken,
 • delen, want social media = praten en delen.

Met andere woorden: zoek een mooie plek in de zon met goede grond en geef water.

Alleen water geven (alleen zenden) werkt niet; je bent heel web 1.0 bezig. Denk na over welk social medium je wilt gebruiken. Een filmpje op YouTube hoeft niet meer super professioneel, maar trillende beelden wil je ook niet. Berichten plaatsen om aanwezig te zijn is onzin. Maak een balans tussen je tweets over je business en andere tweets. Bedenk dat alleen zenden over je producten – eh hoe heet het ook weer, oh ja, alleen reclame maken –  niet op prijs wordt gesteld; die folders belanden meteen in de prullenbak, je volgers verlaten je of je wordt zelfs geblockt. Per dag 3-4 tweets vertelde iemand: 2 over je zaak en twee over wat je las. Anderen zeggen 10 % en 90 %. Lees de resultaten van anderen, er is inmiddels veel gepubliceerd. Roos van Vugt van Deloitte weet hoe het moet. Wat zij in het groot deed, kun je ook kleiner doen, want het principe is hetzelfde: investeer tijd, leer social media kennen en ga het met beleid gebruiken. En natuurlijk: evalueer!

En wat ik doe? Volgend jaar koop ik planten geen zaaigoed. Ik bouw immers zelf ook geen websites meer, maar gebruik WordPress en heb een blog die ik door Bronwasser websites laat hosten. En regent het weer zoveel? Dan eet ik net als dit jaar de tomaten die het wel deden vol smaak op. Ik hoef dan in ieder geval niet meer te treuren over de zaailingen die het weer niet deden.

Meer lezen?

Reacties

 1. Hoi Annet,

  Helemaal waar wat je zegt en een leuke vergelijking met de tomatenplanten!
  Bedankt voor je link naar ons event: juist het zaaien, oogsten en evalueren zal daar mooi naar voren komen.

  Groeten,

  Stephan ten Kate

 2. Gea Wolfslag zegt:

  Weer stof tot nadenken Annet! Bedankt voor de tips en adviezen.

  Hartelijke groet,
  Gea

Laat wat van je horen

*